הדולר הוא המטבע החשוב ביותר בזירת המסחר העולמית. מחירי מוצרים רבים ליבוא וליצוא נקובים בדולרים. כיצד נקבע שער הדולר או שערי מטבעות חוץ אחרים? על כך במאמר שלפניכם.
בנק ישראל קובע את השער
בנק ישראל הוא הבנק המרכזי שלנו. בין שאר תפקידיו, כמו קביעת שער הריבית למשל, הוא אחראי גם על קביעת שערי החליפין של מט"ח מכל סוג, היינו- תמורת כמה שקלים נוכל לרכוש מטבע זר מסוג מסוים.
מנגנון קביעת שער החליפין הדולרי
מנגנון קביעת השער של הדולר פשוט למדי. למעשה, שער חליפין זה נקבע באמצעות דגימה של שערי החליפין של הבנקים הגדולים בארץ, כפי שהם מפורסמים בין השעות 14.15 ל-15.15. הדגימה הקובעת נבחרת על ידי בנק ישראל באופן אקראי בכל יום בשעה 15.15. בנק ישראל משחרר את המידע הזה פעם ביום, לידיעה כללית של הציבור.
קביעת שערי החליפין האחרים
ביחס למט"ח שאינו דולרי, הרי ששער החליפין שלהם מסתמך על שער הדולר. בנק ישראל בוחן את שער החליפין של אותו מטבע מול הדולר בשווקים העולמיים, בזמן קביעת שערו היציג של הדולר בארץ, ולפי זה הוא קובע את שער החליפין של אותו מטבע מול השקל לאותו יום.
השפעת שער הדולר
השפעותיו של שער הדולר על כלכלת ישראל מגוונות וחשובות. בראש ובראשונה, ככל ששער הדולר נמוך יותר, יקבלו היצואנים פחות כסף על המוצרים שהם מייצאים לחו"ל, משום שמחיריהם נקובים בד"כ בדולרים. שנית, גם אזרחי המדינה הקונים מוצרים ירגישו את השפעת שער החליפין של הדולר, או כל מט"ח אחר לצורך העניין, כי ככל ששערים אלו יהיו גבוהים יותר, הם יאלצו לשלם יותר תמורת המוצר המיובא מחו"ל. מלבד זאת, כחלק מן המדיניות הפיסקלית שלו, גם בנק ישראל רוכש דולרים, שערכם משתנה בהתאם לשער היציג לאותו יום.
מסחר במטבע חוץ
כדאי לשים לב לעובדה, שמסחר במטבע זר משמש כיום לא רק עסקים, אלא גם אנשים פרטיים, הקרויים ספקולנטים. אנשים אלו סוחרים במטבע זר באמצעות מערכות מחשב, והם מסוגלים לבצע רווחים נאים בעת קנייה ואחר כך מכירה ברווח של מטבע מסוג מסוים.